China grootste leverancier van producten met kritieke grondstoffen | Nieuwsbericht | DCCC
12/11/2023

China grootste leverancier van producten met kritieke grondstoffen | Nieuwsbericht | DCCC

12/11/2023

China grootste leverancier van producten met kritieke grondstoffenChina grootste leverancier van producten met kritieke grondstoffen. China is voor Nederland de grootste leverancier van producten die kritieke grondstoffen bevatten, zoals zonnepanelen met onder meer silicium en gallium. Nederland grootste importeur Chinese zonnepanelen. Kritieke grondstoffen zelf worden door Nederland het meest ingevoerd uit Rusland. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar het belang van kritieke grondstoffen in de Nederlandse toeleveringsketens.

Top suppliers of products containing critical raw materials, 2022Producten gemaakt met kritieke grondstoffen en grote invoerwaarde

Kritieke grondstoffen zitten in een groot aantal producten en zijn onder andere nodig voor verduurzaming (bijvoorbeeld zonnepanelen) en digitalisering (bijvoorbeeld microchips), op basis van nieuw onderzoek naar het belang van kritieke grondstoffen in de Nederlandse toeleveringsketens. Producten gemaakt met kritieke grondstoffen en met een grote invoerwaarde.

Import value of CRMs from Russia, excl. Quasi-transit trade 2002-2022De volledige lijst van kritieke en strategische grondstoffen

Hierbij de volledige lijst van kritieke en strategische grondstoffen: antimoon, arseen, bariet, bauxiet, beryllium, bismut, boraat (boor), cokeskolen, fosfor (fosfaat), fosforiet (fosfaaterts), gallium, germanium, grafiet (natuurlijk), hafnium, helium, kobalt, koper, lithium, magnesium, mangaan, nikkel, niobium, platinametalen, silicium metaal, scandium, strontium, tantaal, titanium, vanadium, veldspaat, vloeispaat, wolfraam, zeldzame aardmetalen (licht en zwaar).

De helft van deze import uit China wordt echter direct weer geëxporteerd

Statistisch gezien meer dan de helft van deze import uit China wordt echter direct weer geëxporteerd, in werkelijkheid, en blijft in buitenlands eigendom (quasi-doorvoer)…. Bijvoorbeeld, in 2022 voerde Nederland voor 78,6 miljard euro aan producten met kritieke grondstoffen in uit China. Dat is meer dan uit Duitsland (productwaarde 48 miljard euro), de nummer twee van leveranciers. Daar staat tegenover dat een deel van de Duitse producten ook kritieke grondstoffen uit China bevat.

Largest indirect suppliers of critical raw materials 2019China producten die kritieke grondstoffen bevatten naar Nederland levert 

Producten gemaakt met kritieke grondstoffen en grote invoerwaardeMeer voorbeelden van producten komen uit China gemaakt met onder andere kritieke grondstoffen met een grote invoerwaarde zijn laptops en tablets, telefoons, computers (en onderdelen), auto’s (en onderdelen), zonnepanelen en accu’s. Nogmaals, veel van deze producten komen uit China, zeker laptops, tablets, telefoons en zonnepanelen.

De importwaarde van accu’s was 2,9 miljard euro in het eerste half jaar van 2023. De grootste leverancier van accu’s aan Nederland is China, met 2,1 miljard euro 73% uit van de totale importwaarde van accu’s. Drie kwart importwaarde accu’s uit China. Hogere importwaarde accu’s door duurdere grondstoffen. Dit komt onder meer doordat China een belangrijke producent is van grondstoffen voor accu’s. Verder was 9% van de importwaarde toe te rekenen aan Duitsland en 4% aan de Verenigde Staten. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

Aandeel in importwaarde accu's, eerste 6 maanden van 2023*

China grootste producent van 14 kritieke grondstoffen. China is voor 14 kritieke grondstoffen, zoals gallium, germanium, natuurlijk grafiet en zeldzame aardmetalen de grootste producent. Daarnaast heeft China over diverse mijnen in het buitenland, zoals kobaltmijnen in Congo. De belangrijke positie van China bevestigt het algemene beeld dat het land een grote rol speelt in de mondiale productieketens van kritieke grondstoffen. Dit betreft zowel het mijnen als het verwerken van grondstoffen tot het produceren en verhandelen van goederen gemaakt met die grondstoffen. China grootste producent van 14 kritieke grondstoffen.

Importwaarde van kritieke grondstoffen uit Rusland, exclusief quasi-doorvoerKritieke grondstoffen zelf worden door Nederland het meest ingevoerd uit Rusland

Rusland grootste directe leverancier van kritieke grondstoffen. Vooral Rusland is voor Nederland de grootste directe leverancier van kritieke grondstoffen die worden in ruwe of onbewerkte vorm ingevoerd, zoals koper, nikkel, fosforiet, etc. In 2022, de grondstoffen uit grootste directe leverancier Rusland met de hoogste invoerwaarde zijn koper (56%), nikkel (27%), fosforiet (7%), cokeskolen (5%) en kobalt (4%). In 2022 ging het om grondstoffen ter waarde van bijna 1,2 miljard euro (exclusief quasi-doorvoer). Door prijsstijgingen is de invoerwaarde ruim verdubbeld in 2021. In 2023 is de waarde van de invoer uit Rusland overigens wel sterk teruggelopen. Kritieke grondstoffen zelf worden door Nederland het meest ingevoerd uit Rusland, maar ook Australië en de Verenigde Staten (vooral cokeskolen)