Vivat-voorheen Reaal komt in Chinese handen- Anbang Insurance Group

Vivat-voorheen Reaal komt in Chinese handen- Anbang Insurance GroupFeb. 20 – De Nederlandse staat verkoopt zijn aandelen in de genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, voor 150 miljoen euro aan de Chinese verzekeraar Anbang. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag aan de Tweede Kamer laten weten. De verkoopprijs van Vivat is zo laag omdat Anbang eerst flinke gaten in de balans moet repareren.

Wat dat betreft is dat de hoogste bieder uiteindelijk uit China komt. want de Chinezen waren de enigen die met een bod kwamen. De 1,3 miljard euro die Anbang betaalt naast de aandelenovername van 150 miljoen euro, is opgebouwd uit 770 miljoen tot 1 miljard euro voor de herkapitalisatie van Vivat en het aflossen van drie interne leningen van de verzekeraar ter waarde van 552 miljoen euro. De overnameprijs ligt ver onder de boekwaarde van 2,4 miljard euro. Daardoor resulteert de verkoop in een fors verlies voor SNS Reaal. Om te voorkomen dat SNS Bank daardoor in de problemen komt, is besloten het bankbedrijf uit de holding te halen en direct onder de Staat te brengen.

Profiel Anbang-Het Chinese Anbang neemt Vivat Verzekeringen over. Hieronder de belangrijkste gegevens van het Chinese verzekeringsconcern.
Naam: Anbang Insurance Group
Hoofdkantoor: Beijing
Opgericht: 2004

Activiteiten Anbang is een grote verzekeringsgroep in China. Het heeft daar een landelijk dekkend netwerk van ongeveer 3000 kantoren. Anbang verleent een groot assortiment aan bank- en verzekeringsdiensten. Het bedrijf is onder meer actief op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, ziektekostenverzekeringen, woon- en ongevallenverzekeringen en vermogensbeheer.

Klanten ruim 20 miljoen, onder meer retailers, midden- en kleinbedrijven (mkb) en grootzakelijke klanten. Werknemers: meer dan 30.000. Resultaten: Anbang draait sinds zijn oprichting financieel erg goed. Het jaar 2014 werd afgesloten met een winst van omgerekend 5,2 miljard euro.

Recente geschiedenis– Anbang breidt de laatste tijd sterk uit op de Europese markt. In december vorig jaar kocht het concern de Belgische bankactiviteiten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd. Twee maanden eerder namen de Chinezen al het Belgische Fidea over. Dat was naar eigen zeggen de eerste keer dat een Chinese verzekeraar 100 procent eigenaar werd van een branchegenoot in Europa. Anbang heeft de ambitie om een van de grootste verzekeringsgroepen ter wereld te worden. Anbang is sinds oktober vorig jaar ook de eigenaar van het het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York.