Shell verkoopt belang in Chinese samenwerking | Nieuwsbericht | DCCC

Shell verkoopt belang in Chinese samenwerking - dccchina.orgMay 25 – Shell verkoopt zijn belang in een Chinees kolenvergassings-project aan samenwerkingspartner Sinopec. Daarmee komt een einde aan een coöperatie die bijna twintig jaar heeft geduurd.

De verkoop is onderdeel van het omvangrijke desinvesterings-programma van de olie- en gasreus na de aankoop van gasreus BG Group. Van de beoogde 30 miljard dollar is 26 miljard dollar gerealiseerd na het eerste kwartaal. Shell heeft 50 procent van het samenwerkingsverband in handen. De verkoop van het belang moet eind juni zijn voltooid. Een bedrag werd niet genoemd.

Shell en Sinopec investeerden in 2001 gezamenlijk 1,3 miljard yuan (ruim 173 miljoen euro) om de kolenvergassingsinstallatie te bouwen in Yueyang in de zuidelijke provincie Hunan. De productie begon zes jaar later. In 2012 werd nog eens 1,2 miljard yuan gestoken in de bouw van een tweede productielijn.

China reduceert importtarief op auto’s

China reduceert importtarief op auto's-Nieuwsbericht -dccchina.orgChina verlaagt per 1 juli het importtarief voor personenauto’s van 25 naar 15 procent. Ook wordt het tarief van de invoer van auto-onderdelen verlaagd naar 6 procent, zo werd gemeld op de website van het Chinese ministerie van Financiën.

De verlaging op de invoerrechten volgt kort op het akkoord tussen China en de Verenigde Staten om handelsspanningen tussen de economische grootmachten weg te nemen. Vooral makers van luxere auto’s zullen profiteren van lagere tarieven. Veel van de luxere modellen van bijvoorbeeld Lexus en BMW worden in mindere mate of helemaal niet in China geproduceerd. Automakers roepen overigens al langer om vrijere toegang tot de Chinese markt. Peking kondigde onlangs nieuwe regels aan die automakers op termijn de mogelijkheid geeft meer dan 50 procent van lokale ondernemingen te bezitten.

1,2 miljoen auto’s – Vorig jaar werden door China 1,2 miljoen auto’s geïmporteerd. Dat kwam neer op ruim 4 procent van de totale autoverkopen in het land. Van de 51 miljard dollar die met invoer van auto’s was gemoeid kwam 13,5 miljard dollar binnen vanuit de VS. Daar zaten ook auto’s bij van niet-Amerikaanse producenten als BMW die wel in de VS worden gemaakt. De top drie van ingevoerde automerken bestond vorig jaar uit BMW, Mercedes-Benz en Lexus. De verlaging van de invoertarieven kan worden gezien als een nieuwe geste van de Chinezen in de richting van de Amerikanen. Eerder kondigden Chinese autoriteiten aan een onderzoek te staken naar het vermeend dumpen van het veevoer-ingrediënt sorghum door de Amerikanen.

Chinese overname voor Philips Lighting

Chinese overname voor Philips Lighting- dccchina.orgPhilips Lighting koopt het Chinese LiteMagic Technologies, een fabrikant van armaturen en besturingssystemen voor gevelverlichting in steden. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het in Shenzen gevestigde LiteMagic had vorig jaar een omzet van circa 32 miljoen euro. Het bedrijf blijft in eigen land actief onder zijn huidige naam. De transactie wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal van het jaar afgerond en zal volgend jaar bijdragen aan het resultaat, aldus Lighting.

Goede zaken Ageas in China

Goede zaken Ageas in China-dccchina.orgDe Belgische verzekeringsgroep Ageas heeft in het eerste kwartaal goed gepresteerd in China. Dat had een positief effect op het resultaat, aldus Ageas woensdag in een tussentijds handelsbericht. De premie-inkomsten gingen wel omlaag.

De nettowinst van Ageas kwam uit op 247,7 miljoen euro. Analisten rekenden in doorsnee op 147 miljoen euro. De verzekeringsactiviteiten realiseerden een winst van 299 miljoen euro. Dat is bijna 100 miljoen euro meer dan waar marktvorsers rekening mee hielden. De premie-inkomsten daalden met 6 procent naar 11,9 miljard euro, onder meer door negatieve wisselkoerseffecten. In China profiteerde Ageas onder meer van hogere winsten op beleggingen, positieve renteontwikkelingen en lagere kosten.

Chinese EUV-order voor ASML

Chinese EUV-order voor ASML-dccchina.orgDe Chinese chipproducent SMIC heeft naar verluidt een overeenkomst getekend met toeleverancier ASML over de aanschaf van een productiemachine ter waarde van ruim 100 miljoen euro. Het zou daarbij gaan om een vernieuwend EUV-apparaat, die het mogelijk maakt om meer transistoren op een chip te zetten waardoor computers sneller worden.

De aanschaf moet het door de Chinese staat gesteunde SMIC helpen bij de verdere ontwikkeling en productie van chips. Zakenkrant Nikkei kwam als eerste met het nieuws naar buiten. ASML zelf wilde niet reageren op de vraag of de Chinezen een bestelling hadden geplaatst. Wel zei een woordvoerder tegen Nikkei dat er geen restricties gelden voor ASML om zaken te doen met China. Klanten worden volgens het bedrijf wereldwijd gelijk behandeld.

China bekijkt deal Qualcomm en NXP weer

China bekijkt deal Qualcomm en NXP weer-dccchina.orgChinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Nederlandse chipconcern NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm heropend. Het werk was naar verluidt eerder stilgelegd vanwege de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen. Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. Qualcomm wilde geen commentaar geven en de toezichthouder reageerde niet op vragen. De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. De deadline voor de overname ter waarde van meer dan 40 miljard dollar staat nu op halverwege dit jaar.

Handelsverbod – De berichten rondom Qualcomm en NXP volgen kort op de bekendmaking van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de Chinese smartphonemaker ZTE toch nog een kans geeft. Het bedrijf kreeg in april een handelsverbod van zeven jaar met Amerikaanse bedrijven, als straf omdat ZTE zijn eigen personeel niet genoeg had berispt voor het doorspelen van technologie aan Iran. Door het verbod zou het voortbestaan van ZTE in gevaar komen, aangezien het bedrijf onder meer processors afneemt van Qualcomm en het besturingssysteem Android van Google. Vooral voor Android zijn niet veel volwaardige alternatieven.

World leader in gene synthesis GenScript sets up office in Leiden

World leader in gene synthesis GenScript sets up office in Leiden-dccchina.orgGenScript that they are establishing an office in the Leiden Bio Science Park in the Netherlands. GenScript is the world leader in gene synthesis and a research partner in all areas that are essential to molecular biological research. With their one-stop service package they maximize innovation and reduce waste. GenScript will be a valuable addition to the Leiden Bio Science Cluster.

Signing of confirmation letter – On Sunday the 13th of May, during the economic mission of the province of Zuid-Holland to China, GenScript signed a confirmation letter confirming their establishment at the Leiden Bio Science Park. This was witnessed by two Vice governors of the province of Zuid-Holland, Ms. Baljeu and Ms. Bom-Lemstra, and Mr. Pulles, Deputy Head of Mission of the Dutch Embassy.

Innovative breakthrough immunotherapy – Since its founding in 2002, GenScript has provided services and products to scientists in more than 100 countries worldwide. The company delivers biological research services encompassing gene synthesis and molecular biology, peptide synthesis, custom antibodies, protein expression, antibody and protein engineering, in vitro and in vivo pharmacology. These areas are each essential to modern molecular biological research. To expand GenScript’s products portfolio, Bestzyme (GenScript’s subsidary) completes and matures enzyme production line to serve the broad industrial market. Additionally, Legend Biotech (GenScript’s subsidary) recently has achieved innovative breakthrough for CAR T-Cell Immunotherapy in clinical trial. For more information, visit https://www.genscript.com/.

Valuable addition to Leiden Bio Science Park – GenScript will be a valuable addition to the Leiden Bio Science Cluster. GenScript offers a one-stop service package as to maximize innovation, eliminate the need to search for multiple vendors, and reduce waste. NFIA and InnovationQuarter have had the pleasure of assisting them with information, introductions to service providers as well as introductions to the life science community in Leiden.