Shell krijgt oliehandelsvergunning in China | Nieuwsbericht | DCCC

Shell krijgt oliehandelsvergunning in China | Nieuwsbericht | DCCCJan. 17 – Shell heeft een vergunning gekregen in China om te kunnen handelen in olieproducten. Dat meldt de Chinese nieuwssite Jiemian. Shell China mag met de vergunning die producten voor Chinese bedrijven gaan aan- en verkopen. Het is voor het eerst dat Shell zo’n vergunning heeft gekregen in China, aldus Jiemian.

Nieuwe deals Chinees oliebedrijf en Shell – Het staatsoliebedrijf China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) heeft nieuwe overeenkomsten gesloten met Shell en andere buitenlandse concerns. Het gaat om samenwerkingen waarbij wordt gezocht naar olie- en gasvelden rond de monding van de Parelrivier in de Zuid-Chinese Zee.

De samenwerkingsdeals worden gezien als een stap van Peking om het Aziatische land verder open te stellen voor buitenlandse ondernemingen. De Chinese president Xi Jinping heeft de afgelopen jaren geregeld beloofd minder belemmeringen op te werpen voor buitenlandse investeringen.

Naast Shell tekende Cnooc ook overeenkomsten met de Amerikaanse oliebedrijven Chevron en ConocoPhillips en het Franse Total. De samenwerkingen kunnen volgens Cnooc worden uitgebreid naar andere gebieden. Daarbij wordt ook gedacht aan andere activiteiten dan exploratie.

AkzoNobel zet stap in China

AkzoNobel zet stap in ChinaAkzoNobel heeft het minderheidsbelang van Swire Industrial Limited in de samenwerking AkzoNobel Swire Paints (ANSP) overgenomen. Daarmee heeft het verfbedrijf het volledige eigendom verkregen, zo werd donderdag bekendgemaakt. Financiële details werden niet verstrekt.

Akzo had sinds 1989 het meerderheidsbelang in het samenwerkingsverband voor decoratieve verven. Met de deal versterkt AkzoNobel naar eigen zeggen zijn leidende positie in de Chinese markt. ANSP produceert en distribueert de verven voornamelijk onder het merk Dulux. Er zijn productiefaciliteiten gevestigd in Guangzhou, Shanghai, Langfang en Chengdu.

Ook Swire geeft in een verklaring geen verkoopsom prijs. Wel voorziet de onderneming op de verkoop van het belang een boekwinst van 2,7 miljard Hongkong dollar. Dat is omgerekend bijna 304 miljoen euro.

Nedap met Chinese bedrijven in big data

Nedap met Chinese bedrijven in big dataOndertekening overeenkomst tussen Nedap en Yangxing.

Nedap livestockmanagement uit Groenlo gaat intensief samenwerken met de Chinese varkensproducent Yangxiang en het Chinese IT-bedrijf Yingzi. Doel is om in de varkenshouderij diensten en toepassingen te creëren op basis van data.

Het gaat concreet om twee gebieden – we leggen de voeropname en de groei vast van vleesvarkens en ontwikkelen een tool om dat steeds efficiënter te doen. En bij dragende zeugen doen we in feite hetzelfde: ook daar leggen we de voeropname en de resultaten vast om de resultaten te verbeteren”, legt strategic business-developer Gerard Weijers van Nedap uit.

De samenwerking werd op de recente Eurotier in Hannover beklonken – Nedap en Yangxing werken al bijna drie jaar samen. Het Chinese bedrijf is van oorsprong een mengvoederfabriek, die zich is gaan toeleggen op de varkenshouderij. Nedap leverde aan het bedrijf al enkele jaren diermanagementsystemen. Yangxing ging in 2017 een samenwerking aan met het Chinese IT-bedrijf Yingzi om de vergaarde data van de varkenshouderij beter te kunnen gaan interpreteren en toe te passen.

Efficiëntie verbeteren – Door de driehoekssamenwerking wordt het individuele diermanagement en de monitoring nog verder versterkt en verfijnd. Dat geldt voor de hele keten van voeding, groei, gezondheid en vruchtbaarheid. “Nedap is al zo’n tien jaar actief in China en nu kunnen we onze varkensproductiemethode verder doorontwikkelen in een markt die steeds meer professionaliseert en waar de efficiëntie nog flink kan verbeteren”, aldus Weijers. De samenwerking is niet exclusief. Dat betekent dat de resultaten op diermanagementgebied ook voor andere varkensproducenten beschikbaar komen.

Uiteindelijk positief uitwerken – De huidige crisis in de Chinese varkenshouderij door de flink uitdijende Afrikaanse varkenspest (AVP) is volgens Weijers ‘vervelend’ maar zal uiteindelijk positief uitwerken, zo verwacht hij. “Door de AVP zal de structuur van de varkenssector in China verbeteren en zal er meer aandacht komen voor biosecurity. Daar wordt de sector uiteindelijk sterker van.”

Chinese bedrijfsleven minder overnames gedaan dan de Japanse

Japanse bedrijfsleven meer overnames gedaan dan de ChineseJapan heeft nog 900 miljard dollar voor overnames. Japanse bedrijfsleven meer overnames gedaan dan de Chinese. Voor het eerst sinds 2012 heeft het Japanse bedrijfsleven méér overnames gedaan dan de Chinese concurrenten.

De Japanners deden meer dan 1000 buitenlandse overnames, voor in totaal 191 miljard dollar. De verwachting is dat ze dit jaar ook gaan winnen, want ze hebben volgens Bloomberg nog zo’n 900 miljard dollar aan cash en de Chinese bedrijven zullen ook dit jaar meer moeite hebben om überhaupt buiten de landsgrenzen te kopen.

De Chinese regering heeft veel bedrijven onder toezicht gesteld, omdat ze vanwege overnames veel te grote schulden zijn aangegaan.

Het bekendste voorbeeld is Anbang, moederbedrijf van het Nederlandse Actiam. Daar is de leiding nog steeds in handen van de regering.

Norinchukin Bank Will Locate its New European Office in Amsterdam in 2019

Norinchukin Bank Will Locate its New European Office in Amsterdam in 2019Japanese bank chooses Amsterdam in response to Brexit and to strengthen its business in Europe. The Norinchukin Bank, one of Japan’s largest and oldest financial institutions, will locate its new European office in Amsterdam in 2019. The bank announced that it is making the move in response to the anticipated Brexit and other changes in the economic environment in Europe.

The purpose of the new Amsterdam subsidiary is to strengthen its business in Europe, Norinchukin indicates in an official statement. The Dutch office will mainly focus on asset management and project financing. It is expected to employ around 30 people.

Confirms the Netherlands’ status as financial center of Europe -Jeroen Nijland, Commissioner at the Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) stated: ‘It is good news that Norinchukin has chosen the Netherlands as its base for operating in the European financial markets. The choice for the Netherlands confirms our status as the financial center of Europe.’ According to the NFIA, Norinchukin will be in good company of other international players such as MUFG Bank, ICBC, MarketAxess, and Dutch companies such as Adyen.

One of world’s largest banks – Established in 1923, the Norinchukin Bank is one of Japan’s largest and oldest banks and one of the 40 largest banks in the world. Headquartered in Tokyo, Norinchukin has for decades been an active investor on Wall Street where it is known as Japan’s largest hedge fund.

Norinchukin focus for Europe – Norinchukin Bank is a cooperative institution and in its home market it is primarily focused on the agricultural sector. According to the Financieel Dagblad, Norinchukin is the largest provider of loans to agri-businesses in Japan. In 2015, Norinchukin closed a strategic alliance with Rabobank of the Netherlands.

In London, Norinchukin has operated primarily in asset management. The Amsterdam office is expected to have a broader scope of services, the Financieel Dagblad reports. The opening date of the Amsterdam office will be announced at a later date.