Ontmoet Chinese zakenpartners | Nieuwsbericht | DCCC

China-Netherlands Business Forum -16 oktober, 2018 Okt. 9 – Bent u geïnteresseerd in zakendoen in China? Wilt u contacten leggen met Chinese ondernemers? Kom dan naar het China-Netherlands Business Forum op 16 oktober in het Gemeente-museum in Den Haag. Belangrijke sprekers zijn de Chinese premier Li Keqiang, minister-president Rutte en minister Kaag.

Ter gelegenheid van het werkbezoek van de heer Li Keqiang, premier van de People’s Republic of China (PRC) organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met het Chinese ministerie van Handel, VNO-NCW, MKB-Nederland en RVO.nl een China-Netherlands Business Forum. Wij hopen u op 16 oktober in het Gemeentemuseum in Den Haag te mogen begroeten.

Tijd: 16 oktober, 2018
Locatie: Gemeentemuseum in Den Haag
Deelname is gratis

Aanwezigheid ministers en Chinese delegatie – Thema van het forum is “Cooperation on high-tech Innovation and Sustainable Connectivity”. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, opent het forum. Hierna volgen toespraken van minister-president Mark Rutte en premier Li Keqiang. Aansluitend is er een paneldiscussie met bedrijven onder leiding van de voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer. Een zakendelegatie van ruim 150 Chinese bedrijven uit verschillende sectoren reist met de officiële delegatie mee om het Nederlandse bedrijfsleven te ontmoeten. We sluiten het forum af met een netwerklunch, waar u de gelegenheid heeft te netwerken met Chinese bedrijven. Aanmelden

Het programma – Er is een voorlopig programma opgesteld; eventuele veranderingen zijn voorbehouden.

  • 10.30-11.30 Registratie en veiligheidsprocedures *)
  • 11.45-12.20 Opening door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.          -Toespraken door minister-president Mark Rutte; – Chinese premier Li Keqiang;   – Chinese minister van Commercie de heer Zhong Shan.
  • 12.20-12.30 Ondertekeningsceremonie
  • 12.35-13.30 Paneldiscussie: Nederland en China als handelspartners, onder leiding van Hans de Boer, voorzitter VNO NCW met presentaties door Nederlandse en Chinese bedrijfsvertegenwoordigers.
  • 13.30-14.30 Netwerklunch

*) Houd u rekening met extra registratie- en inschrijftijd. Dit in verband met de strenge veiligheidsprocedures. Legitimatie alleen met paspoort. Rijbewijs of identiteitskaart worden niet geaccepteerd. *) Het gemeentemuseum heeft geen parkeergelegenheid. Het naastgelegen World Forum heeft een parkeergarage. In de omgeving kunt u maximaal 2 uur betaald parkeren.

Kosten en deelname – Deelname is gratis. Er is beperkte beschikbaarheid. Meld u daarom tijdig aan, in ieder geval vóór 11 oktober. Deelname aan dit evenement staat uitsluitend open voor bedrijven en kennisinstellingen; Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Maximaal 2 deelnemers per bedrijf. Uw aanmelding is definitief als u een bevestiging ontvangt. Aanmelden, Heeft u nog vragen? Email: karin.schipper@rvo.nl

Miljardenomzet voor Nederlandse merken op China Alibaba

Miljardenomzet voor Nederlandse merken op China AlibabaOkt. 9 – Meer dan honderd Nederlandse retailers en merken hebben inmiddels een eigen winkel op Tmall of Tmall Global. In totaal waren merken uit ons land het afgelopen boekjaar van Alibaba goed voor omgerekend 1,25 miljard euro omzet via die platforms. Dat zegt managing director Roland Palmer van Alibaba Benelux.

Nederlandse spelers boekten vorig boekjaar 35 procent omzetgroei via Alibaba ten opzichte van een jaar daarvoor. Via de ruim honderd eigen shops boekten zij omgerekend zo’n 350 miljoen euro omzet, de rest komt via andere onlinewinkels op Alibaba. Dat toont volgens Palmer aan dat Nederlandse merken in trek zijn. “Verkopers uit de rest van de wereld benaderen graag Nederlandse fabrikanten om hun producten in China te verkopen.”

Veel Nederlandse winkelketens staan op het punt van start te gaan op Tmall, zegt Palmer. Hunkemöller is recent al begonnen. Alibaba heeft volgens de topman geen streefdoel voor het aantal Nederlandse partners, omdat het belangrijker is dat het succesvolle winkels zijn. “Als we iedereen hadden toegelaten, hadden we nu al vijfhonderd winkels gehad.”

Alibaba heeft de komende drie tot vijf jaar geen plannen om de Europese markt op te gaan, zegt Palmer verder. De e-commercereus richt zich voorlopig op China, India en Zuidoost-Azië. Daarna sluit hij niets uit, omdat Alibaba in 2036 wereldwijd twee miljard klanten wil hebben, waarvoor waarschijnlijk ook Europa nodig is.

Voor webwinkel AliExpress staat Nederland in de top zeven markten wereldwijd, laat Palmer verder weten. “We zijn in Nederland al vrij groot zonder er iets voor te doen”, aldus de directeur. Plannen om AliExpress actiever te promoten, zijn er niet. “Nederland is een vrij kleine markt en daarom geen focusland.”

Chinees TCL kijkt naar overname ASM Pacific

Chinees TCL kijkt naar overname ASM PacificOkt. 9 – De Chinese bedrijf elektronicagigant TCL heeft voorlopige gesprekken gevoerd met het Nederlandse chipbedrijf ASM International (ASMI) over een overname van diens belang in ASM Pacific Technologies (ASMPT).

Persbureau Bloomberg stelde eerder dat TCL zou overwegen om een bod van 1 miljard dollar uit te brengen op het belang van ASMI in ASMPT. ASMI liet al weten momenteel niet bezig te zijn met een eventuele verkoop van zijn belang. ASMI heeft nog een deelneming van 25 procent en staat al enige tijd onder druk van activistische beleggers om zijn volledige belang in zijn Aziatische tak af te stoten.

Ook sprak TCL met ASMPT, maar er werd geen overeenkomst gesloten omdat het bedrijf naar een groot aantal bedrijven in de sector kijkt voor samenwerking. Dat meldde de onderneming maandag in een document bij de Shenzhen Stock Market. TCL is genoteerd in Shenzhen en ASMPT heeft een notering in Hongkong.

Chinese eigenaar verzekeraar Vivat onderzoekt verkoop

Chinese eigenaar van Vivat onderzoekt verkoopOkt. 9 – Chinese eigenaar van Vivat onderzoekt verkoop. Een verkoop van verzekeraar Vivat, met merken als Reaal, Actiam en Zwitserleven, is dichterbij gekomen. De Chinese eigenaar Anbang onderzoekt deze optie. Anbang spreekt maandag van een “volgende fase in de strategische heroriëntatie”. Het verkopen van een meerderheids-belang in de verzekeraar is een van de opties.

Vivat benadrukt in een verklaring dat het onderzoek zich niet beperkt tot louter de verkoop van een meerderheids-belang. Ook kunnen de Chinezen besluiten om vast te houden aan het belang. Marktkenners zien onder anderen de Nederlandse verzekeraars ASR en Aegon als potentiële kopers.

Over de verkoop wordt reeds lang gespeculeerd. ASR heeft eerder zelfs bevestigd zakenbankiers van ABN Amro en Goldman Sachs te hebben ingehuurd in het gevecht om de vijfde verzekeraar van Nederland. Aegon heeft zakenbank Morgan Stanley in de hand genomen.

Update – Anbang: behoud Nederlandse verzekeraar blijft mogelijk – ’Vivat wil goede prijs’. Verzekeraar Vivat heeft namens zijn Chinese aandeelhouder Anbang een signaal afgegeven dat het geen uitgemaakte zaak is dat het bedrijf verkocht wordt. Dat is een hint aan de geïnteresseerde kopers als ASR en Aegon dat ze niet moeten denken dat de bruid goedkoop is.