Nederland handel met China neemt fors toe – Nieuwsbericht | DCCC

Nederland handel met China neemt fors toe – Nieuwsbericht | DCCCOkt. 23 – De handel met China leverde Nederland vorig jaar €4,4 miljard op. Dat is een flinke stijging ten opzichte van tien jaar geleden toen Nederland een bedrag van €1,6 miljard binnenhaalde, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Bovendien levert de uitvoer naar het Aziatische land 62.000 banen op. Vooral de zakelijke dienstverlening, de groot- en detailhandel en de industrie profiteren.

Kunststof – Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor €9,3 miljard naar China, maar moesten wel voor €4,9 miljard aan goederen en diensten importeren om de uitvoer mogelijk te maken. Uiteindelijk houdt Nederland netto dus €4,4 miljard over aan de export naar China. Zo importeren onze ondernemingen bijvoorbeeld grondstoffen, zoals aardolie voor de productie van kunststof, dat vervolgens aan China wordt verkocht. Bovendien is er sprake van wederuitvoer, waarbij bijvoorbeeld medicijnen worden gekocht in de Verenigde Staten om ze door te verkopen aan China. Volgens CBS-econoom Marjolijn Jaarsma verdiende ons land vorig jaar zelfs meer dan €4,4 miljard, omdat de indirecte handel met de Chinezen niet is meegerekend. Nederlandse bedrijven maken namelijk deel uit van de internationale waardeketen, waarbij via andere landen naar China wordt geëxporteerd.

Computerchips – Zo levert de staalindustrie bijvoorbeeld staal aan de Duitse auto-industrie die er weer auto’s van maakt voor de Chinese markt. Verder exporteren we machines om computerchips mee te maken. De landen die de machines ontvangen, produceren de chips en verkopen ze aan China. Het Aziatische land maakte eerder deze week bekend dat de economie in het derde kwartaal iets minder sterk is gegroeid dan in het voorgaande kwartaal. En dat kan gevolgen hebben voor Nederland. ,,We zien dat de export ook dit jaar verder toeneemt en datzelfde geldt ook voor de ontwikkeling van de werkgelenheid’’, aldus Jaarsma. Voor de Lijst van Chinese bedrijven investeerde in Nederland beschikbaar, contact met DCCC of mail: info@dccchina.org