Heineken wil meeliften met Chinese brouwer | Nieuwsbericht | DCCC

Heineken wil meeliften met Chinese brouwer | Nieuwsbericht | DCCCAug. 17 – Heineken heeft een belang van 40 procent genomen in de grootste bierbrouwer van China. De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard euro.

Chinezen kiezen premiummerken – In de praktijk betekent dat dat Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer en dat die onder licentie bier van Heineken aan de man brengen via hun wijdvertakte distributienetwerk. Heineken verdient geld via royalties, die het daarna deels weer wil investeren in China. Heineken werkt onder meer in Australië en Canada ook al via zulke licentiedeals. CR Beer is onder meer de brouwer van Snow, in volume het grootste biermerk ter wereld. Met de miljardendeal krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. Chinezen die wat meer geld te besteden hebben kiezen vaak voor duurdere, buitenlandse zogenoemde premiummerken.

Beter verkrijgbaar – Volgens topman Jean-François van Boxmeer is Heineken nu goed verkrijgbaar, maar wel slechts in een beperkt deel van China. Via CR Beer moet Heineken, maar ook in beperkte mate Amstel en Tiger verkrijgbaar worden op alle plekken waar nu Snow wordt aangeboden. Snow, volgens Van Boxmeer ,,een licht, verfrissend écht Chinees biertje” kost ongeveer de helft van een glas Heineken.

Concurreren met andere – De concurrentieslag met de grote bierreuzen van de wereld, met name AB Inbev en Carlsberg, heeft de winsten in China onder druk gezet. Heineken verwacht naast de verkoop van meer premiumbier ook door kosten terug te dringen de winstgevendheid in China te verbeteren. De brouwer moet daar overigens ook concurreren met andere drankproducenten, die er eveneens steeds beter in slagen de weg te vinden naar de beter gevulde Chinese portemonnees. Heineken betaalt 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro) voor het belang in CR Beer, dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent. Ook krijgt CR Beer de controle over drie Chinese brouwerijen van Heineken ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro.

De Chinese Anbang wil de Nederlandse Vivat definitief verkopen

De Chinese Anbang wil de Nederlandse Vivat definitief verkopenAnbang wil Vivat verkopen. Anbang heeft de afgelopen weken een aantal internationale zakenbanken aangeschreven met de vraag of ze een voorstel willen indienen voor het verkopen van de eigenaar van Zwitserleven, Proteq, Reaal en Actiam. Dat bevestigen vier bankiers. Er is nog geen beoogde tijdlijn voor een transactie.

Anbang heeft de afgelopen weken een aantal internationale zakenbanken aangeschreven met de vraag of ze een voorstel willen indienen voor het verkopen van de eigenaar van Zwitserleven, Proteq, Reaal en Actiam. Dat bevestigen vier bankiers. Er is nog geen beoogde tijdlijn voor een transactie.

Ontmanteling – De stap komt nadat in juni al verschillende adviseurs een pitch hielden in China om hun diensten voor de ontmanteling van het hele overzeese imperium van Anbang aan te bieden. Anbang werd sinds 1994 door de gevallen topman Wu Xiaohui opgebouwd. Wu werd in 2017 afgezet door de Chinese toezichthouders en is in beroep gegaan tegen een gevangenisstraf van 18 jaar wegens fraude. Naast Vivat, de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, kocht Anbang in Nederland en in de VS vastgoed (onder meer het Waldorf Astoria Hotel), een verzekeraar in Zuid-Korea en een bank en verzekeraar in België. Zakenbanken UBS en CICC werden door de curatoren van Anbang ingehuurd om dit imperium te ontmantelen. Die curatoren zijn afkomstig van de Chinese toezichthouder op de banken en verzekeraars. Die besloot in te grijpen bij Anbang omdat het de buitenlandse escapades te riskant vond.

Geen alternatief – De Nederlandsche Bank (DNB) vond de overname van Vivat in 2015 door Anbang niet riskant. Op de achtergrond speelde mee dat er geen alternatief was voor de twee jaar eerder genationaliseerde verzekeraar, die met een groeiend gat op de balans afstevende op een faillissement. Anbang kocht Vivat voor €1 en stortte later €1,4 miljard bij. Vivat heeft weliswaar forse kostenbesparingen achter de rug (van 24%), maar heeft een solvabiliteit die in 2017 op 162% lag, waardoor risicovolleren lucratiever beleggen lastig ligt. Dat zou na een fusie of overname anders liggen. Vivat heeft 2500 werknemers en 2,5 miljoen klanten.

Interesse – Allianz, Aegon en ASR hebben interesse. Athora, dochter van private equity fonds Apollo, wordt ook getipt. Anbang was niet bereikbaar voor een reactie. Vivat gaat niet in op marktgeruchten.

Chinese internationale handel in diensten steeg eerste semester

H1: Buitenlandse handel in diensten bereikte record. Tijdens het eerste halfjaar groeide de Chinese buitenlandse handel in diensten niettegenstaande het grimmig internationaal klimaat met een record. Dit wordt toegeschreven aan de stimulering van het verbruik en ook aan de graduele opening van diverse sectoren gaande van financiën tot cultuur.

De Chinese internationale handel in diensten steeg tijdens het eerste semester – De handel in diensten heeft betrekking tot de verkoop en het leveren van immateriële producten zoals transport, toerisme, telecom, publiciteit, boekhouden, ICT-diensten. De Chinese internationale handel in diensten steeg tijdens het eerste semester met 17% op jaarbasis tot 397 miljard dollar, aldus cijfers van het ministerie van Handel. Dit is een record niettegenstaande de wereldwijde weinig rooskleurige economische situatie. De uitvoer in diensten steeg met 22% tot 132 miljard dollar terwijl de invoer 265 miljard bedroeg en dit was 14% meer dan het jaar voordien, aldus het ministerie.

Internationale handel in diensten ook in de toekomst sterk zal blijven – Directeur-generaal Li Yuan bij het Department of Trade in Services and Commercial Services zegt dat de hoge vaart ondersteund wordt door de groeiende diensten sector waarbij computing, nijverheidsoplossingen, kleinhandel en een stijgende uitvoer van opkomende diensten zoals telecom en verzekeringen. Hij gelooft dat de internationale handel in diensten ook in de toekomst sterk zal blijven. China wendt immers meer middelen aan om het binnenlands verbruik te stimuleren, de ontwikkeling van infrastructuur en het maakwerk met hoge toegevoegde waarde. Ook de Chinese vraag voor reizen naar het buitenland, onderwijs en gezondheidsdiensten neemt toe. Gedurende jaren al wil de regering de economie sturen naar een model dat meer gedreven wordt door verbruik, diensten en innovatie. Vorig jaar stegen de diensten in China met 8%.

Sector open te stellen – Volgens vicevoorzitter Li Guanghui bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation heeft China stappen gezet om de handel in diensten te ontwikkelen door gradueel financiën, onderwijs, cultuur en de medische sector open te stellen. Met de verdere verbetering in transport, logistiek, communicatie en e-commerce in de rurale gebieden hebben ook de rurale inwoners hun verbruik van goederen en diensten verhoogd. Het verbruik droeg tijdens het eerste semester 78% bij tot ‘s lands economische groei en dat is 12% meer dan vorig jaar, aldus het ministerie van Handel. De totale verkoop van verbruiksgoederen bereikte tijdens de eerste 6 maanden 18.000 miljard yuan wat een verhoging met 9,4% betekent op jaarbasis. Volgens onderzoeker Bai Ming bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation maakt de Chinese economie een ommekeer van een macht in handel van maakwerk goederen naar een macht in de handel van diensten. Overigens heeft het geavanceerd maakwerk ook de ondersteuning nodig van de moderne diensten.

Andere cijfers – De afgelopen week werden nog andere economische resultaten bekend. In juli steeg de index van de concumptie met 2,1% op jaarbasis, een lichte verhoging tegenover de 1,9% gedurende de maand voordien. De fabrieksprijzen vielen van 4,7% tot 4,6%. De handelsspanningen met de VS en de daling van de munt zullen de economie tijdens de komende maanden onder druk zetten. Vele analisten geloven echter dat de minder gunstige economische vooruitzichten het prijsniveau op termijn zal versoepelen. Dit zou de Nationale Bank verder ruimte geven om de monetaire politiek losser te maken, aldus senior economist Julian Evans-Pritchard bij Capital Economics. Ook de cijfers werden bekend van de binnenkomende investeringen tijdens het tweede kwartaal. Volgens de State Administration of Foreign Exchange (SAFE) ontving China tussen april en juni voor 3,47 miljard dollar buitenlandse investeringen terwijl China 2,59 miljard in het buitenland investeerde. Resultaat is een netto instroom van 881 miljoen dollar.