Heineken tekent miljardendeal in China | Nieuwsbericht | DCCC

Heineken tekent miljardendeal in China | Nieuwsbericht | DCCCNov. 15 – Heineken heeft een eerder al aangekondigde miljardendeal met de grootste bierbrouwer van China nu ook formeel getekend. De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard euro, goed voor een deelneming van 40 procent.

In de praktijk betekent dat dat Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer en dat die onder licentie bier van Heineken aan de man brengen via hun wijdvertakte distributienetwerk. Heineken verdient geld via royalties, die het daarna deels weer wil investeren in China. Heineken werkt onder meer in Australië en Canada ook al via zulke licentiedeals. CR Beer is onder meer de brouwer van Snow, in volume het grootste biermerk ter wereld. Met de overeenkomst krijgt Heineken vooral meer mogelijkheden om zijn eigen merken naar voren te schuiven in de grootste biermarkt ter wereld. Chinezen die wat meer geld te besteden hebben kiezen vaak voor duurdere, buitenlandse zogenoemde premiummerken.

Concurrentie – Heineken betaalt 24,4 miljard Hongkong dollar (2,7 miljard euro) voor het belang in CR Beer, dat op zijn beurt voor 464 miljoen euro aan aandelen in Heineken koopt. Dat komt neer op een belang van 0,9 procent. Ook krijgt CR Beer de controle over drie Chinese brouwerijen van Heineken ter waarde van omgerekend 263 miljoen euro. De deal wordt waarschijnlijk volgend jaar afgerond, na goedkeuring van enkele instanties. De concurrentieslag met de grote bierreuzen van de wereld, met name AB Inbev en Carlsberg, heeft de winsten in China onder druk gezet. Heineken verwacht naast de verkoop van meer premiumbier ook door kosten terug te dringen de winstgevendheid in China te verbeteren. De brouwer moet daar overigens ook concurreren met andere drankproducenten, die er eveneens steeds beter in slagen de weg te vinden naar de beter gevulde Chinese portemonnees.

‘Heineken richt zich op premiumbier in China’ – Heineken gaat zich door een overeenkomst met China Resources Beer (CR Beer) waarschijnlijk richten op de verkoop van premium bier in China. Volgens analisten van Liberum is dat de sleutel om hoge marges in het Aziatische land te behalen. De marktvorsers schrijven dat naar aanleiding van de ondertekening van een eerder aangekondigde miljardendeal. Als deel van die deal neemt Heineken een belang van 40 procent in CR Beer. Daar betaalt de bierbrouwer ongeveer 1,9 miljard euro voor. Liberum merkt op dat de verhouding tussen schulden en bedrijfsresultaat iets hoger is dan de 2,5 waar Heineken op stuurt. De deal moet nog wel door toezichthouders worden goedgekeurd. Liberum hanteert een buy-advies voor Heineken. Het aandeel stond maandag rond 11.25 uur 0,6 procent hoger op 79,88 euro.

Wingtech wil Nijmegen Nexperia opkopen

Wingtech wil Nijmegen Nexperia opkopenElektronicafabrikant Wingtech Technologies wil Nexperia uit Nijmegen opkopen. Zoals Foxconn vervaardigt Wingtech diverse elektronische toestellen op bestelling van andere merken zoals Xiaomi, Huawei, Lenovo en Meizu.

Sinds april wil het chipsbouwer Nexperia uit Nijmegen kopen dat in 2016 door NXP verkocht werd aan een Chinees consortium met Beijing Jianguang Asset Management en Wise Road Capital. Wingtech telt 3500 werknemers en is actief in 170 landen. Met de koop van de chipproducent Nexperia zijn immers heel wat synergieën mogelijk met klanten als Apple, Samsung Electronics, Dell, HP en het Duitse Bosch. Voor de koop is echter ook de goedkeuring vereist van het Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the United States.

LGMG opent Europees kantoor in Rotterdam

LGMG opent Europees kantoor in RotterdamDe Chinese hoogwerkerfabrikant LGMG opende vorige week zijn eerste Europese faciliteit tijdens een ceremonie in Rotterdam, bijgewoond door dealers en klanten.Het magazijn en kantoor van 1500 m2 in Spijkenisse, Rotterdam, heeft een voorraad van tussen de 80 en 100 schaarliften en onderdelen en zal LGMG’s dealers en klanten in Europa van dienst zijn.

De faciliteit is onderdeel van het wereldwijde uitbreidingsplan van LGMG. Het doel is om in de eerste helft van volgend jaar een Amerikaanse faciliteit te openen. Daarnaast zal het assortiment worden uitgebreid met scharnierende en telescopische gieken. De eerste nieuwe modellen zullen op de Bauma volgend jaar in Europa worden gelanceerd. Yu Mengsheng, voorzitter van de LGMG Group, zei tijdens de opening dat Chinese OEM’s steeds meer geaccepteerd worden op de wereldmarkten; “Ik wil dat onze partners vertrouwen hebben in onze werking in Europa. We zijn geen klein bedrijf – met dit jaar meer dan 30 miljard inkomsten – en we willen een van de grootsten in de markt zijn.” LGMG Group is al wereldwijd actief via haar twee joint-venturebedrijven: SDLG met Volvo CE voor grondverzet-materieel en een meer recente joint venture met Sandvik voor mijnbouwmachines. Onder de aanwezigen bij de openingsceremonie waren vertegenwoordigers van de Nederlandse dealer Hocap en de Duitse fabrikant PB Lifttechnik, waarvoor LGMG al produceert. Ares Song, international sales manager bij LGMG, zei dat het bedrijf van plan was om exclusief via het dealerkanaal te werken in Europa. De Europese operatie zal worden geleid door Kevin Liu, directeur van LGMG Europe.

Sinoma Wind Power Blade vestigt zich in Twente

Sinoma Wind Power Blade vestigt zich in TwenteSinoma Blade heeft besloten om haar activiteiten in Europa uit te breiden door een nieuwe vestiging in Enschede te starten, op een steenworp afstand van de campus van de Universiteit van Twente. In Enschede zal Sinoma Blade zich vooral richten op de verdere ontwikkeling en design van de windmolenbladen.

Het academische en zakelijke ecosysteem in Twente biedt een uitstekende match met de behoeften van Sinoma Blade. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Bart van ‘t Ende van Oost NL hebben intensieve ondersteuning geleverd aan Sinoma Blade tijdens het besluitvormingsproces over de vestigingslocatie in Europa. Het in China gevestigde Sinoma Wind Power Blade Co. Ltd. (Sinoma Blade) is opgericht in 2007 in Peking. Het is een dochterbedrijf van Sinoma Science and Technology Co. dat weer een onderdeel is de China National Building Materials Group. Het bedrijf levert een substantiële bijdrage aan het realiseren van CO2 reductie door het produceren van windmolenbladen voor energieopwekking. Met een jaarlijkse productie van 4.000 sets windmolenbladen mag de onderneming zich tot de grootste spelers ter wereld rekenen in deze sector.

KLM sluit deals met Chinezen

KLM sluit deals met ChinezenHet bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland levert ook KLM deals op. De luchtvaart-maatschappij heeft in het bijzijn van premier Mark Rutte en zijn Chinese ambtsgenoot overeenkomsten getekend met Xiamen Airlines en onlinereisbureau Ctrip.com.

Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht. De deal met Xiamen Airlines betreft een onderhouds-contract. KLM Engineering & Maintenance wordt verantwoordelijk voor het onderhoud van 138 Leap-motoren voor de nieuwe Boeing 737 Max-toestellen van de Chinezen. Met Ctrip zette KLM een eerste stap richting een strategisch partnerschap. Daarin zullen Ctrip en KLM samenwerken aan een reeks projecten om het aanbod aan Chinese consumenten te verbeteren, van distributie en marketing tot zogeheten frequent flyer programma’s. China is een belangrijke markt voor KLM.