Hebt u deze fouten gemaakt bij het kopen van Chinese webwinkel?

Hebt u deze fouten gemaakt bij het kopen van Chinese webwinkel?Okt. 23 – Tientallen Chinese webshops hebben hun pijlen gericht op de Nederlandse consument. Met lage prijzen, een groot assortiment en zonder bezorgkosten gaan de e-tailers de concurrentie aan met Nederlandse spelers als bol.com en breiden ze hun activiteiten uit in ons land. Hier uitleg wij waarom moet je op letten? Hebt u deze fouten gemaakt bij het kopen van Chinese webwinkel?

De Chinese webwinkels met de Nederlandse taal

De Chinese webwinkels LightInTheBox en DealExtreme (DX) hebben hun site inmiddels volledig laten omzetten naar de Nederlandse taal. DX bevestigt uitbreidingen in meerdere Europese landen en zegt klanten te willen trekken door meer marketing, eenvoudigere betalingsmogelijkheden en kortere levertijden. Zelfs voor producten van slechts een paar euro hoeft de consument geen verzendkosten te betalen. “De webwinkels krijgen ondersteuning van de Chinese overheid. Die zorgt dat zij goedkoop kunnen exporteren”, legt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org uit. Daarnaast ontvangen honderdduizenden Nederlanders iedere week een marketingmail die Webpower verstuurt namens tientallen Chinese webshops. “We versturen elke dag meer mails namens webshops. Nog zeker tien Chinese webwinkels openen de komende tijd in Nederland”, aldus directeur Jacco Bouw.

De lage prijzen zijn slechts een onderdeel van de expansiedrang, vertelt Bouw. “Die zijn financieel niet houdbaar. De webwinkels hebben op dit moment puur als doel markt te veroveren. Ze maken forse kosten om in het westen voet aan de grond te krijgen.”Zowel Jongen als Bouw verwacht dat Nederlandse webwinkels het moeilijk gaan krijgen. “De markt voor online webwinkels zal door de grote Chinese spelers een enorme impuls krijgen”, aldus Jongen, die een forse groei van buitenlandse e-tailers verwacht. Hoewel consumenten alles wat zij bij bol.com kopen, goedkoper in China kunnen bestellen, verwacht Bouw dat de Nederlandse bedrijven niet volledig ten onder gaan. “Er zal altijd een groep blijven die bij Nederlandse webwinkels als Wehkamp bestelt. Voor meer geld krijg je ook meer service.”

Kopen bij Chinese webwinkels – op letten! Hoe doe je dat?

Nederlanders staan er wereldwijd om bekend dat ze niet al te graag veel geld uitgeven als het niet hoeft. Vaak staan mensen er niet bij stil dat veel artikelen die je in de Nederlandse winkels koopt ook uit China afkomstig zijn, echter betaal je er in China maar een fractie voor en in Nederland vaak de volle mep. Winkelen in China dus, maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Hier gaan we het hebben over kleine aankopen. Dus niet over de aankoop van grote producten of grote hoeveelheden uit China. Omdat dit niet meer met de normale bezorgdiensten bezorgd kan worden. Chinese webshops zijn vooral geschikt om gadgets te kopen of toebehoren voor bijvoorbeeld pc of gsm/smartphone. Denk hierbij aan screenprotectors, telefoonhoesjes etc.

Verzendkosten, betalen en BTW van Chinese webwinkel

Bij de meeste Chinese verkopers zijn de verzendkosten gratis dit is ook één van de redenen waarom het kopen van artikelen uit China zo voordelig is. Bestellingen worden vanuit China & Hong Kong naar vrijwel elk land ter wereld verzonden. Dit is mogelijk omdat in China & Hong Kong de overheid enorm investeert in bedrijven die handel drijven met het westen, dit maakt het mogelijk de verzendkosten gratis te houden. Betalen – In Chinese webshops wordt veelal betaald met Paypal (opgericht door Ebay) of via creditcard. Extra kosten – Het is mogelijk dat je extra kosten moet betalen (BTW) bij de ontvangst van je pakketje in Nederland, hierbij met de nadruk op mogelijk omdat het zeer zeker niet altijd het geval is. Toch is het mogelijk dat je pakketje er in de steekproef uit genomen kan worden. De douane zal dan een schatting maken van de waarde (mits dit niet vermeld staat op het pakket zelf door de verkoper) en hierbij het behorende btw-tarief rekenen.

Levering en Pakket traceren met Chinese webwinkel

Levering -Bestellingen worden via Hong Kong Post verzonden. Wanneer ze in Nederland aangekomen zullen ze eerst door de douane heen moeten waarna het kan worden bezorgd via Post. NL. Hierbij is een levertijd tussen de 10-15 werkdagen heel normaal. In enkele uiterste gevallen kan het tot ongeveer 6 weken duren voordat een bestelling vanuit China in handen van de klant is. In dat laatste geval is mogelijk dat de vracht waarin jouw bestelling zich bevindt er door de douane bij wijze van steekproef uitgepikt is, dit kan de uiteindelijke levering vertragen. Pakket traceren-Veel webshops maken gebruik van de mogelijkheid om je pakket te traceren, maar gezien de enorme afstand die je bestelling moet afleggen werkt dit niet altijd soepel. Het komt voor dat je het pakket al thuis hebt en de status nog bijgewerkt moet worden. Ook zijn er verschillende bedrijven bezig met het transport van een dergelijke bestelling dat track tracé nummers soms onleesbaar raken en er een nieuwe sticker (en dus track tracé nummer) opgeplakt moet worden.

Wat moet je doen met bestelling defect op Chinese webwinkel?

Wanneer je bestelling defect is geraakt tijdens het transport zullen de meeste webwinkels (afhankelijk van het aanschafbedrag) niet moeilijk doen en je gewoon een nieuw exemplaar opsturen. In de meeste gevallen hoeft het oude artikel niet teruggestuurd te worden. Dit zou, gezien de prijs om een pakket naar China te sturen ook niet realistisch zijn. Verschillende shops hebben een online chat waar je direct terecht kunt met je vragen of klachten, hierbij is de taal Engels. Voor meer informatie, contact met DCCC, of email naar: info@dccchina.org