Deelnemers opgetogen over China handelsmissie | Nieuwsbericht | DCCC

Deelnemers opgetogen over handelsmissie China| Nieuwsbericht | DCCCMay 7 – De recente handelsmissie naar China is een succes geworden voor de Nederlandse agrofoodsector. Dat is de conclusie van een telefonische rondgang langs deelnemers aan de reis (8-13 april). Tijdens de missie zijn nieuwe contacten gelegd en afspraken gemaakt over onderlinge handel.

Eerder maakte het ministerie van LNV al bekend dat Nederlandse bedrijven tijdens de missie voor bijna 200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden hebben gesloten. Belangrijke handelsafspraken zijn gemaakt op het terrein van onder meer babyvoeding, teelt onder glas, pluimvee, opslag en verwerking van aardappels, veredeling en landbouwkundig onderzoek. Klik Resultaten handelsmissie China (8-13 april 2018) voor meer informatie (Agroberichten buitenland)

Cadeau van de baas – hordes Chinezen bestormen Roermond

Cadeau van de baas - hordes Chinezen bestormen Roermond Bij een aanrijding tussen een tram en een bus op het Stadionplein in Amsterdam zijn veertien mensen gewond geraakt. De buschauffeur raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd. Volgens de politie was er één iemand „middel-gewond” en liepen twaalf mensen lichte verwondingen op.

Een kleine vierduizend werknemers van een Chinees bedrijf zijn beloond met een tripje naar Roermond – Zo’n baas willen we allemaal wel! Die gewoon even bijna 4000 werknemers trakteert op een tripje naar de andere kant van de wereld. Designer Outlet Roermond, waar donderdag de eerste vierhonderd personeelsleden van het bedrijf Sunhope hun gratis vakantie aftrapten, was voor eventjes nóg meer Chinatown.

De Designer Outlet in Roermond wordt deze vrijdag overspoeld door Chinezen. Zo’n duizend Chinese toeristen brengen een bezoek aan het merkendorp. Ze maken deel uit van een grotere groep van 4500 Chinezen die dezer dagen in negentig bussen door Nederland reizen. Eén bedrijf – Het zijn allemaal werknemers van één Chinees bedrijf, die een beloning van de baas hebben gekregen in de vorm van een reis naar Nederland. De groep bezoekt onder meer de vier grote steden, Delft en de Veluwe. En ze gaan dus shoppen in Roermond. Minister – De reisleiders worden ook nog ontvangen door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Die wil daarmee het belang benadrukken van het Chinese toerisme naar ons land. Video: Cadeau van de baas: hordes chinezen bestormen Roermond – Video

Bedrijf achter Samson en K3 wil naar China

Bedrijf achter Samson en K3 wil naar ChinaStudio 100, het mediabedrijf achter Samson & Gert, K3 en Mega Mindy, wil naar China. Topman Hans Bourlon heeft in de Belgische zakenkrant De Tijd gezegd dat de programmamaker momenteel drie nieuwe formats klaarstoomt voor Chinese kijkertjes.

“Het is onze ambitie om op zijn minst naar de Chinese markt te kijken” – aldus Bourlon die benadrukt dat het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten nog roet in het eten kan gooien. ,,Als het tot een echte handelsoorlog komt, kan dit verhaal stranden.” Dat laatste heeft er mee te maken dat Studio 100 zijn gang naar China wil maken via het vorig jaar overgenomen New Yorkse animatiebedrijf Little Airplane Productions. Ook blijft het afwachten hoe de Chinese overheidscensuur op de ideeën van de Vlaamse onderneming gaat reageren. Eerder deden de Chinezen Winnie de Poeh bijvoorbeeld al in de ban, omdat de bekende beer van Disney vanwege zijn bolle wangen te veel deed denken aan president Xi Jinping.

Peppa Pig – Recent moest ook Peppa Pig er aan geloven bij het populaire videoplatform Douyin. De Chinese naam van het Britse tekenfilmfiguurtje zou teveel lijken op het woord voor gangster. Volgens De Tijd zou Studio 100 daarom ook specifiek nieuwe programma’s willen maken voor China. Dat voorkomt dat bestaande series als Maya De Bij en Wickie de Viking verknipt moeten worden voor de Chinese censuur.

“Het klopt dat de Chinese overheid haar fiat moet geven, maar ook in Europa zijn we erg beschermend over wat we aan kinderen laten zien”, zegt Bourlon hierover. Hij is zelf al naar China geweest om te praten met lokale coproducenten en richtte zich daarbij vooral op de videoplatforms van de grote technologiegiganten. “Er is nog niet al te veel regulering daar. Op andere kanalen, zoals op de staatstelevisie CCTV, is de speelruimte al beperkter.”

Chinezen kopen 6 miljoen flessen wijn van Iniesta

Chinezen kopen 6 miljoen flessen wijn van IniestaVolgens Spaanse media wil Chongqing Dangdai Lifan een opvallend lokmiddel inzetten om Andres Iniesta vast te leggen. De Chinese club zou de voetballer tijdens contractbesprekingen hebben beloofd zes miljoen flessen Iniesta-wijn willen kopen. De 33-jarige Spanjaard en zijn familie hebben een eigen wijnmerk. De flessen moeten zo’n zes euro per stuk kosten.

Iniesta kan in China zo’n 27 miljoen euro per jaar gaan verdienen. De Chinese club zou de voetballer tijdens contractbesprekingen hebben beloofd zes miljoen flessen Iniesta-wijn willen kopen. De 33-jarige Spanjaard en zijn familie hebben een eigen wijnmerk. De flessen moeten zo’n zes euro per stuk kosten. Iniesta kan in China zo’n 27 miljoen euro per jaar gaan verdienen. De middenvelder speelde vanaf 2003 meer dan 400 wedstrijden in het eerste elftal van FC Barcelona. In die periode won Iniesta alles wat er te winnen valt. Dit seizoen werden de Catalanen opnieuw kampioen. Ook werd de Copa Del Rey gewonnen. In de finale werd Sevilla met 5-0 verslagen. Iniesta kreeg vlak voor tijd een publiekswissel en werd toegejuicht door het hele stadion.

‘Heineken staat voor verkoop Chinese tak’

'Heineken staat voor verkoop Chinese tak'Heineken verkoopt mogelijk zijn Chinese activiteiten. Volgens bronnen is China Resources Beer (CR Beer) in gesprek met Heineken over een overname van de divisie. Met de deal zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 1 miljard dollar.

De deal behelst een drietal brouwerijen van Heineken in China. Ook de distributie-activiteiten van Heineken zijn onderdeel van de overeenkomst, net als de merken van Heineken in het land. Volgens de bronnen zou een aandelenruil tot de opties behoren om overeenstemming te bereiken. CR Beer zou vooral azen op het premiumbier van Heineken. De brouwer verkoopt in China onder meer A-merken Heineken, Tiger en Sol. Daarnaast komen lokale merken Anchor en Hainan Beer uit de koker van de in Amsterdam genoteerde brouwer.

Grootste biermarkt – Qua volume is China de grootste biermarkt ter wereld. Maar de bierverkopen in het land lopen als sinds 2013 terug. Bij premiummerken was in de periode juist sprake van dubbelcijferige groei. Heineken was in 2016 goed voor 0,5 procent van de Chinese markt, waar het sinds 1983 actief is. Het lukt Heineken maar mondjesmaat om een sterk distributienetwerk op te zetten, om zo ook het eigen merk Heineken te promoten. Aan de andere kant ontbreken echte A-merken in het portfolio van CR Beer. Toch heeft de Chinese brouwer circa een kwart van de eigen biermarkt in handen.

Lokale brouwers – Grote brouwers als Heineken, AB InBev en Carlsberg kampen in verschillende opkomende markten met aanhoudende concurrentie van lokale brouwers. Ook voelen ze de onderlinge competitie in omdat ze allemaal een graantje mee willen pikken van de groei in die markten. Een woordvoerder van Heineken wilde niet ingaan op geruchten in de markt.

Moody’s somberder over Vivat-dochters

Moody's somberder over Vivat-dochtersKredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn vooruitzichten voor Vivat-dochters SRLEV en Reaal Schadeverzekeringen verlaagd van stabiel naar negatief. Volgens het ratingbureau zorgt het ingrijpen van de Chinese overheid bij moederbedrijf Anbang voor onzekerheid.

De negatieve outlook betekent dat de kans op een lagere rating voor de twee verzekeringsdochters is toegenomen. Moody’s deelt hun kredietwaardigheid nu nog in de categorie Baa2 in. Anbang is vorige maand door toezichthouders in China onder curatele gezet. De autoriteiten namen voor ten minste een jaar de controle over de bedrijfsvoering over bij het concern en oprichter Wu Xiaohui zal worden vervolgd voor vermeende fraude.

De Chinese toezichthouders houden zich daarbij ook het recht voor om onderdelen van Anbang van de hand te mogen doen. Moody’s merkt op dat hierdoor het eigendom van de Vivat-onderdelen ter discussie kan komen te staan. Een positief punt is wel dat Vivat recent zelf al stappen heeft ondernemen om zijn financiële banden met Anbang wat te beperken. Dat deed de Nederlandse verzekeraar door obligaties uit te gegeven om leningen uit China af te lossen.

Chinees logistiek innovatiecentrum in Bierset

Chinees logistiek innovatiecentrum in BiersetAWEX, Liège Airport en ‘Logistics in Wallonia’ zetten samen naast de Luikse luchthaven het innovatiecentrum ‘EU China Logistics’ op dat Chinese bedrijven wil helpen met grensoverschrijdende handel in Europa.

Wallonië heeft in Louvain-la-Neuve al een wetenschappelijke broedplaats in opbouw voor Chinese starters. Nu komt er een incubator bij voor grensoverschrijdende handel te Bierset. Het initiatief komt van AWEX (l’Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers), de Luikse luchthaven en Logistics in Wallonia. Het innovatiecentrum dat EU-China Logistics heet is naar verluidt het enige in het genre om de Chinese ondernemingen te helpen bij hun zaken in Europa. Het levert diensten die vereist zijn voor grensoverschrijdende handel zoals toegang tot logistieke- en transportondernemingen. Daarnaast zijn er kantoren, postbussen, opleidingen en toegang tot de bevoegde overheidsorganen.

Het project werd gelanceerd in het kader van de vakbeurs China International Logistics Fair in Shenzhen en dit in samenwerking met de Shenzhen Cross-Border E-commerce Association dat in Wallonië een kantoor gaat openen. Het akkoord dat in oktober werd getekend, duidt de luchthaven van Luik aan als uitvalsbasis. Er wordt de Chinezen op gewezen dat Luik zich strategisch bevindt in de driehoek Amsterdam, Frankfurt en Parijs.

AWEX-expert Franck Toussaint argumenteert verder dat de buurt van Luik over uitstekende transportinfrastructuur beschikt, over goedkope gronden, opslagplaatsen en arbeidskrachten. Daarbij is Luik de grootste vrachtluchthaven in België en de achtste in Europa zo luidt het. Vanuit China blijkt vooral Guangdong financiële hulp te verstrekken. Het opzet wordt geleid door een Chinees die al zijn sporen verdiende bij ‘Logistics in Wallonia’. Naar verluidt hebben de 3 Waalse instellingen ook met de Guangdong Cross-Border E-commerce Industry Association een gelijkaardig raamakkoord ondertekend.

Practical procedures for Dutch companies related to China Food Safety Law

Practical procedures for Dutch companies related to China Food Safety LawThe focus on food in China has shifted in the past decades from providing sufficient food for millions of people, to ensuring safe and high quality food. This trend has been reinforced by numerous food scandals that have occurred in China in the past ten years. The Chinese government is working hard to prioritize food policymaking and in 2015, a new Food Safety Law was published.

The new China Food Safety Law provided an extensive framework under which not only domestic food companies but also overseas food trading enterprises need to match its distinctive requirements. This brochure will analyze the basic overview of the structure of the food safety regulatory system, and practical and administrative procedures will be explained for compliance measures that companies are required to undertake. Then the current legislative environment for the two largest export product categories, dairy and meat, will be discussed, followed lastly by an extensive SWOT analysis for Dutch food trading companies under Chinese food safety legislation. Brochure Documenten: China Food Safety Law Brochure Brochure