Chinese bedrijven in Nederland aantal verdubbeld | Nieuwsbericht | DCCC

Chinese bedrijven investeerde in Nederland | aantal verdubbeld | Nieuwsbericht | DCCCJan. 15 – Chinese bedrijven investeerde in Nederland aantal verdubbeld, Tussen eind 2012 en eind 2017 is het aantal gegroeid van 245 naar 470 bedrijven, dat blijkt uit de(CBS) nieuwste cijfers. De bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie is in dezelfde periode bijna verviervoudigd tot ruim 1 miljard euro.

Chinese Bedrijven in Nederlands Actief Werkzaam in Groothandel

Van de 470 Chinese bedrijven in Nederland zijn er 195 groothandelsbedrijven. Het grootste deel van de ondernemingen in Chinese handen zijn groothandelsbedrijven, oftewel vier op de tien. Inclusief detailhandel en handelsbemiddeling is zelfs meer dan de helft van de bedrijven onder Chinese zeggenschap een handelsbedrijf: 245. Zij hebben een gezamenlijke toegevoegde waarde van 296 miljoen euro in 2017, voornamelijk , Chinese bedrijven in Nederlands zijn handelsbedrijven. In de industriesector zijn zestig Chinese bedrijven actief, maar de toegevoegde waarde van deze bedrijven lag in 2017 met 374 miljoen euro wel hoger dan in de handel.

 Bijdrage van Chinese Bedrijven in Nederland Groeit naar 1 Miljard euro

Het betreft bedrijven in Nederland waarvan het meerderheidsbelang in Chinese handen is. Door de groei neemt de toegevoegde waarde van deze bedrijven is toegenomen van 290 miljoen euro in 2012 tot 1 079 miljoen euro in 2017. Het aantal werknemers bij Chinese bedrijven nam in dezelfde periode ongeveer even sterk toe, van 3 duizend tot 11 duizend. Sinds 2015 is de bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie veel sterker gegroeid dan het aantal Chinese bedrijven. Dat komt volgens het CBS door een groei van het aantal overnames.

Aandeel van Chinese Bedrijven in Nederland Beperkt

Met bijna 8 procent van de bedrijven met een eigenaar buiten de EU is het aantal Chinese bedrijven in Nederland in 2017 gering, volgens het CBS. Ondanks de groei is het aantal bedrijven in Chinese handen nog steeds relatief klein in Nederland. Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben de meeste bedrijven in Nederland (2.875), gevolgd door Duitsland (2.190) en het Verenigd Koninkrijk (1.355). Het aantal Chinese bedrijven in Nederland is volgens het CBS meer vergelijkbaar met het aantal Japanse en Zwitserse bedrijven. Er zijn ook Nederlandse bedrijven in China gevestigd, dat blijkt uit de(CBS) nieuwste cijfers , het aantal Nederlandse bedrijven (met 605 in 2017) in China gevestigd meer dan Chinese bedrijven in Nederland (met 470 in 2017).