China opener voor Nederlandse fondsen | Nieuwsbericht | DCCC

China opener voor Nederlandse fondsenJun. 11 – Nederlandse institutionele beleggers krijgen toegang tot de binnenlandse Chinese kapitaal-markt. Dat heeft de Chinese centrale bank woensdag bepaald. Het is voor het eerst dat Nederlandse beleggingsfondsen toegang krijgen tot de binnenlandse kapitaalmarkt in China. De centrale bank heeft hiervoor een quotum aan Nederlandse investeerders toegewezen van 50 miljard yuan, omgerekend 6,4 miljard euro.

Vermogensbeheerder Robeco zegt verheugd te zijn met het besluit. Topman Gilbert van Hassel spreekt van een belangrijke stap om nationale en internationale klanten nog beter te kunnen bedienen. Robeco zal naar eigen zeggen actief kijken hoe aanspraak gemaakt kan worden op een deel van dit toegekende quota.( Gepubliceerd op 5 jun 2019)

China’s Cosco Shipping Opens European Head Office in the Netherlands

China’s Cosco Shipping Opens European Head Office in the NetherlandsChina’s biggest specialized shipping company locates at Europe’s largest port, Rotterdam. China-based Cosco Shipping Specialized, one of the core members of Cosco Shipping Corporation, has opened its European regional head office in Rotterdam, Europe’s largest port.

“The start-up of this company is one of our methods to provide integral total solutions to specialized shipping and related industries,” said Guo Jing, vice-CEO of Cosco Shipping Europe. “Cosco Shipping has contributed for a long time to the sustainable development of Rotterdam, the Netherlands and Europe, by serving the infrastructure companies, manufacturers, import/export trading companies and EPC companies and projects,” he said.

Serving European customers – Mr. Jing said the Rotterdam office will enable the company to place more focus on European clients. The new company is now investing more in the development of trans-Atlantic voyages and intra-Europe sailings. Rotterdam “has witnessed the glorious history of cooperation between Europe and China and is leading the trend of global shipping development,” said Wu Mingliang, executive vice-president of Cosco Shipping Specialized. With its specialized shipping fleet, the largest in the world, Cosco puts the most advanced tonnages and service team into the new company as a platform, not only to catch the development opportunities of European and Atlantic markets, but also to provide more service to our customers, Mr. Mingliang said.

Strategic logistics hub – Arno Bonte, vice mayor of Rotterdam, welcomed Cosco in his city, saying that it underscores the strong bond between the city and China. In fact, Rotterdam and Shanghai are marking 40 years of city sisterhood this year. “Rotterdam always welcomes companies, especially companies like Cosco which aim at growing not only now, but also in the future,” he said. Rotterdam is one of the key linking pins in Holland’s logistics and infrastructure, making the Netherlands a strategic gateway to Europe and an attractive hub for foreign-owned logistics and distribution operations.

Joining sustainable wave of Port of Rotterdam – Bonte stressed that the Port of Rotterdam is moving to become the most sustainable and smart port in the world, which connects to Cosco’s sustainability ambitions. He said that in addition to Cosco’s own sustainability goals, the company also stressed the importance of sustainability amongst its customers. Furthermore, as Rotterdam is building more wind farms in the North Sea, offshore wind is a growing market and Cosco has strong capacity in the shipping of windmills, Mr. Bonte said.

About Cosco – Cosco Shipping Specialized operates more than a hundred vessels, including multi-purpose and heavy lift vessels, semi-submersible vessels, pure car carriers, logs carriers as well as asphalt carriers. It provides a wide variety of solutions for the transportation of various non-containerized cargo at sea.

Goederenvervoer per spoor tussen Nederland en China biedt kansen

Goederenvervoer per spoor tussen Nederland en China biedt kansenOp donderdag 4 april 2019 tekende een consortium van Nederlandse bedrijven een samenwerkings-verband met de Nederlandse overheid. Het doel is om goederenvervoer per spoor tussen Nederland en China te stimuleren.

De samenwerking wordt vormgegeven met het Partner for International Business programma (PIB), Road2Holland. Het PIB-cluster bestaat uit de GVT Group, Nunner Logistics, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Samskip, TMA Logistics, Raillogix, LTE Group met als coördinator Panteia B.V.

Goedkoper en sneller – Goederenvervoer van en naar China wordt nog steeds gedomineerd door zee- en luchtvervoer. Sinds een paar jaar is het spoor echter een serieus alternatief. Het is goedkoper dan via de lucht en sneller in doorlooptijd dan via zeevracht. Meer vrachtvervoer per trein van en naar Nederland, komt ten goede aan Nederlandse bedrijven, de transportsector en regio’s.

Nederland eindpunt voor treinen uit China – Nederland is in Europa strategisch zeer goed gelegen. Het kan optimaal profiteren van de ontwikkelingen van het spoorvervoer tussen Europa en China. Nederland heeft directe en snelle verbindingen met het achterland en daarmee een bereik tot 170 miljoen consumenten in de grootste Europese markten. Dit samenwerkingsverband positioneert Nederland als het natuurlijke eindpunt voor treinen uit China.

PIB Road2Holland – Met PIB Road2Holland wil het bedrijvencluster de Nederlandse concurrentiepositie van de spoorsector in China verbeteren. De Nederlandse overheid helpt het cluster bij het realiseren van de doelen, via economische diplomatie en kennisuitwisseling. Dit helpt eventuele handelsbelemmeringen weg te nemen voor de gehele Nederlandse transportsector.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.