Nederland doet goede zaken in China | Nieuwsbericht | DCCC

Nederland doet goede zaken in China | Nieuwsbericht | DCCCApr. 16 – Nederland doet goede zaken in China. De handelsmissie van Nederland heeft op het gebied van landbouw en voedsel al geleid tot samenwerkingsakkoorden met een waarde van circa 200 miljoen euro. Dat meldt minister Carola Schouten (Landbouw).

Het gaat vooral om afspraken over investeringen op het gebied van babyvoeding, pluimvee, verwerking van aardappels, bloemen en planten, veredeling en allerlei innovatieve snufjes. Schouten is in China met een grote kabinetsdelegatie en 42 verschillende bedrijven en kennisinstellingen. Dat meldt minister Carola Schouten (Landbouw). Het gaat vooral om afspraken over investeringen op het gebied van babyvoeding, pluimvee, verwerking van aardappels, bloemen en planten, veredeling en allerlei innovatieve snufjes. Schouten is in China met een grote kabinetsdelegatie en 42 verschillende bedrijven en kennisinstellingen. “Het is mooi om te zien hoe wij met onze kennis van onder meer de Wageningse universiteit en onze hoogwaardige technologie China helpen bij de voedselproductie en het vergroten van de voedselkwaliteit”, zegt Schouten. “Bovendien is China met zijn 1,4 miljard inwoners een belangrijke afzetmarkt.”

Kwart miljard euro aan contracten met China

De omvangrijke handelsmissie aan China levert resultaten op. Er zijn in de stad Guangzhou 36 contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten ondertekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en instellingen, vooral in de land- en tuinbouwsector. Het gaat om naar schatting 248 miljoen euro. Op termijn zal de opbrengst van alle inspanningen aanzienlijk hoger zijn, verwacht minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. “Ook hier geldt: eerst contacten, dan contracten”, laat ze vanuit China weten. Volgens haar heeft Nederland China veel te bieden, in een reeks van sectoren. Aan de handelsmissie deze week doen vertegenwoordigers van zo’n 165 bedrijven mee, samen met een zware kabinetsdelegatie.

Nederlands kalfsvlees mag China weer in

Over enkele maanden kunnen Chinezen hun tanden weer in ons kalfsvlees zetten. De overheid van de Aziatische grootmacht sloot in de jaren negentig zijn grenzen voor Europees vlees vanwege de gekkekoeienziekte, maar laat nu toch weer import uit ons land toe. Met de overeenkomst, die voor de zomer volgens president Xi Jinping kan worden getekend, is een jaarlijks bedrag van 15 miljoen euro gemoeid, zo maakte minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gisteren bekend, aan het einde van haar handelsmissie naar China. Met de overeenkomst, die voor de zomer volgens president Xi Jinping kan worden getekend, is een jaarlijks bedrag van 15 miljoen euro gemoeid, zo maakte minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gisteren bekend, aan het einde van haar handelsmissie naar China. De ‘uitzonderingspositie’ komt, zo liet ze weten, omdat de Chinezen beseffen dat het kalfsvlees uit ons land kwalitatief uitstekend en vooral ook veilig is.

Overwinning – “Vanwege de kwaliteit van ons vlees, en alle controles die hebben plaatsgevonden, gaven de Chinezen aan dat het product wederom geïmporteerd kan gaan worden.” Volgens de minister is er zeventien jaar overleg geweest over het onderwerp. “Ik ben dan ook heel blij met deze stap. Er is weer grote afzetmarkt bijgekomen, en dat is vooral goed voor de Nederlandse boer en de Nederlandse producenten, maar ook goed voor de Chinese consument, want voedselkwaliteit is hier een heel belangrijk thema.”

Chinese speelgoedgigant wil uitbreiden via Nederland

Speelgoed uit China, maar niet van het aloude ’Made in China’. Alpha Group – één van de grootste Aziatische producenten op het gebied van toys, animatie en entertainment – wil met zijn innovatieve ontwerpen de rest van de wereld veroveren. Dat moet ook in toenemende mate vanuit Nederland gebeuren.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.